Français Ulica Ante Starčevića 19f 23000 Zadar Tel: +385 (0)91 517 4766 MB: 1720490 OIB: 97006024707

O nama

Hrvatsko-francuska udruga Zadar / Association croatio-francaise de Zadar osnovana je 10. prosinca 2002. godine. Službeno je registrirana u veljači 2003. godine, a u ožujku iste godine počela je s prvim aktivnostima.

Za razliku od drugih udruga takve vrste u Republici Hrvatskoj, Udruga nije imala odobrenje organizirati tečajeve francuskoga jezika. Taj problem je riješen i sada Udruga ima odobrenje za takvu djelatnost.

Udruga ima Skupštinu kao glavno upravno tijelo. Njena sjednica održava se svake godine. Skupština bira i imenuje predsjednika na vrijeme od dvije godine.

Između sjednica Skupštine Udrugom upravlja Upravno vijeće. Broji sedam članova, a predsjednik Skupštine istovremeno je i predsjednik upravnog vijeća Udruge.

Rad Skupštine, njenih tijela i Udruge u cjelini prati Nadzorni odbor (predsjednik i dva člana). BIra ga Skupština na vrijeme od dvije godine.

Od svoga osnivanja Udruga se bavi različitim aktivnostima u promicanju francuskoga jezika i kulture i u tom smislu, volonterskom poletnošću svojih članova, postala je prepoznatljivi "dobri duh frankofonije" u zadarskom okružju. 

Udruga je zapravo isplela u Zadru svojevrsnu frankofonsku mrežu pojedinaca i institucija koji doprinose da ona sadržajno, iz godine u godinu, postaje sve "gušća".

Ovu mrežu već jedno desetljeće "pletu":

- učenici osnovnih i srednjih škola koji uče francuski jezik i njihovi učitalji: Osnovne škole Petra Preradovića Zadar, Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje Zadar, Privatne osnovne škole NOVA Zadar;

- učenici srednjih škola koji uče francuski jezik i njihovi profesori: Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, Gimnazije Vladimira Nazora Zadar, Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti Zadar;

- studenti francuskoga jezika i književnosti Sveučilišta u Zadru i njihovi profesori;

- ustanove u kulturi, poglavito Gradska knjižnica Zadar i Znanstvena knjižnica Zadar, ali povremeno i druge.

Sadržaji kojima se predstavlja frankofonija u Zadru su raznoliki: filmovi, kazališne predstave, pjesme (šansone poglavito), umjetničke i druge radionice, izložbe, knjige, predavanja, gastro nastupi.... da nabrojimo samo neke.

Svake godine, ovisno o financijama, 10 do 20 događanja popelo se na preko stotinu usvih ovih godina. A neka od njih postale su i "zvijezde" glavnih medija u Republici Hrvatskoj, lokalnih ali i državnih (HRT, npr.)

Glavna frankofonska događanja u pravilu su u ožujku - svjetskom mjesecu frankofonije. U hrvatska frankofonska događanja ugrađeni su i tradicionalni Zadarski dani frankofonije, u pravilu u drugoj polovici ožujka.

Udruga namjerava uskoro početi s tečajevima francuskoga jezika i organiziranjem ispita za stjecanje međunarodno priznatih diploma poznavanja francuskoga jezika (DELF).

 

 

 

 

Kategorije